Krystyna Wczasy Zdrowotne, ul. Wczasowa 6, 81-198 Rewa / tel. 58 679 11 34, 609 49 48 00

Dieta Warzywno-Owocowa




Dieta warzywno-owocowa wg autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej jest metodą profilaktyki i leczenia postem. Główną jej cechą jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne, co uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne, zwane też drugim programem energetycznym, dzięki czemu organizm sam się leczy. Dieta warzywno-owocowa jest wskazana dla osób zdrowych w celach profilaktycznych oraz dla osób cierpiących na takie choroby jak m.in. nadwaga lub otyłość, nadciśnienie, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, alergie skórne, pokarmowe, astma, choroba zwyrodnieniowa stawów, zaparcia i inne.



  • Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:

Cukrzyca na insulinie typ I,czynna gruźlica, niedoczynność nadnerczy, nadczynność tarczycy, depresja,zaawansowana niewydolność serca, nerek i wątroby, ciąża, okres karmienia piersią, wyciszenie nowotworowe.

  • Przebieg kuracji:

Na początku kuracji, w miarę odtruwania organizmu, mogą pojawiać się krótkotrwałe kryzysy ozdrowieńcze np. bóle głowy, nudności, osłabienie, stany podgorączkowe itp., będące wyrazem uwolnienia toksyn z tkanek i przeniknięcia ich do krwi. Dolegliwości te mijają po dwóch dniach od chwili rozpoczęcia diety. Osoby, które wcześniej stosowały dietę oczyszczającą lub prowadziły zdrowy tryb życia, zwykle nie mają żadnych kryzysów.

  • Jakie są korzyści z leczenia dietą warzywno - owocową:

Efekty po zastosowaniu diety są bardzo dobre. W wielu przypadkach udaje się zredukować dawki przyjmowania leków, a nawet przerwać dotychczas stosowane leczenie farmakologiczne. Stabilizuje ciśnienie krwi, normalizuje poziom cukru, oczyszcza organizm z wszelkich toksyn, wygładza zmarszczki, większa odporność. Większość kuracjuszy traci ok 10 % wagi w czasie dwu tygodniowego turnusu. Ogólnie przywraca harmonie ciała i ducha, co daje uczucie wyciszenia.